Odds

När man satsar pengar på bettingspel så är det en faktor som man alltid tänker på och som spelar absolut störst roll för hur man satsar, och det är odds. Odds är helt enkelt en förutsättning för att det ska gå att betta överhuvudtaget. Skulle det inte finnas några odds så skulle man inte veta vilken utdelning de olika satsningarna gav och inte heller vilket utfall som var mest sannolikt.

De odds du kan satsa på och läsa på ett spelbolags hemsida är satta och uträknade av professionella oddssättare. De visar hur du ska satsa för att få mest utdelning vid vinst och hur du kan vara mest säker på att vinna. Principen för detta är ganska enkel, ju högre odds det är desto större är chansen att vinna men då är det även minst summa vinstpengar. Ju lägre oddsen är för ett utfall desto mindre chans är det att man vinner på satsningen men vinstsumman blir då så mycket större. För att kunna sätta odds på en match eller ett lopp etc. så krävs det noggranna uträkningar och oddssättare tittar på en hel drös med olika faktorer. Det kan vara allt från spelares dagsform till hemma- eller bortamatch och så vidare som spelar in. När de gör sina procentvärderingar och räknar ut oddsen utifrån dem så är det alltså baserat på en gedigen kunskap och noggranna uträkningar.

Olika odds

Man kan skriva ut odds på lite olika sätt, det kommer du att märka om du till exempel går in på en brittisk bettingsajt, där skriver de ut oddsen på ett annat sätt än vad vi gör i Sverige. Här tänkte vi därför förklara hur man skriver ut de olika och vad det är för skillnad på dem, med detta inte sagt att det är skillnad på hur man räknar ut dem och så vidare. Men man kan alltså skriva ut och läsa odds på olika sätt. I Europa så är det framförallt de två sätt vi presenterar här som man använder online.

Brittiska odds: när man skriver ut brittiska odds så gör man det på följande sätt: 4/1 eller 4-mot-1. Det betyder att du för varje satsad krona på detta odds vinner fyra kronor plus det du satsat.

Odds i decimalform: detta är den form vi oftast använder på svenska bettingsajter för att skriva ut odds: 2,2 det innebär att du vinner precis 2,2 gånger din egen insats om du vinner.

Hur räknar man ut odds då? Den enklaste formeln för detta ser ut på följande sätt: p/(1-p), där p är sannolikheten för att något ska hända. En enklare formel man kan använda för att räkna ut odds i decimalform är 1/p då p är lika med sannolikhet i decimalform.