Odds

När du satsar pengar på bettingspel finns det en faktor som du alltid ska tänka på och som spelar absolut störst roll för hur du satsar, och det är odds såklart. Odds är helt enkelt en förutsättning för att det ska gå att betta överhuvudtaget.

Skulle det inte finnas några odds så skulle du inte veta vilken utdelning de olika satsningarna gav och inte heller vilket utfall som var mest sannolikt. De odds du kan satsa på och läsa på ett spelbolags hemsida är satta och uträknade av professionella oddssättare. De visar hur du ska satsa för att få mest utdelning vid vinst och hur du kan vara mest säker på att vinna. Principen för detta är ganska enkel, ju högre odds det är desto större är chansen att vinna men då är det även minst summa vinstpengar. Ju lägre oddsen är för ett utfall desto mindre chans är det att du vinner på satsningen men vinstsumman blir då så mycket större.

Vad styr sättning av odds?

För att kunna sätta odds på en match eller ett lopp etcetera, krävs det noggranna uträkningar och oddssättare tittar på en hel drös med olika faktorer. Det kan vara allt från spelares dagsform till hemma- eller bortamatch och så vidare som spelar in. När de gör sina procent-värderingar och räknar ut oddsen utifrån dem, är det alltså baserat på en gedigen kunskap och noggranna uträkningar.

Olika odds

Man kan skriva ut odds på lite olika sätt, det kommer du att märka om du till exempel går in på en brittisk bettingsajt, där skriver de ut oddsen på ett annat sätt än vad vi gör i Sverige. Här tänkte vi därför förklara hur man skriver ut de olika och vad det är för skillnad på dem. I Europa är det framförallt de två sätt vi presenterar här som man använder online.

Brittiska odds

När oddssättare skriver ut brittiska odds så gör man det på följande sätt: 4/1 eller 4-mot-1. Det betyder att du för varje satsad krona på detta odds vinner fyra kronor plus det du satsat. Om du spelar på en svensk oddssajt för att bli bettingproffs, kommer du inte att stöta på den här typen av oddssättning.

Odds i decimalform

Detta är den form vi oftast använder på svenska bettingsajter för att skriva ut odds: 2,2 det innebär att du vinner precis 2,2 gånger din egen insats om du vinner. Hur räknar man ut odds då? Den enklaste formel för detta ser ut på följande sätt: p/(1-p), där p är sannolikheten för att något ska hända. En enklare formel man kan använda för att räkna ut odds i decimalform är 1/p då p är lika med sannolikhet i decimalform