Historik

Att slå vad om sport är inget nytt fenomen, historien om betting är lång och typen av spelande har funnits i över hundra år.

Den absolut första vadslagningen om ett utfall på sport som handlat om pengar tror man ägde rum så tidigt som 1858 och då i USA. Det var två män som satt och tittad på den match mellan Brooklyn Eckfords och New York mutuals. Dem slog vad om en spelare skulle göra homerun eller inte, det var alltså en baseballmatch. Om spelaren skulle lyckas med en homerun under matchen så skulle han själv få lite av pengarna, alltså var det en så kallad uppgjord match. 1865 så hände samma sak igen och då menade folk att matchen var ”uppgjord” eller ”fixad” eftersom att både publiken som satsade och spelarna var med på det. Detta upptäcktes naturligtvis och den man som då var ordförande för American League förbjöd därefter vadslagning och betting på alla de arenor han ägde.

Det är inte helt ovanligt att folk försöker ”fixa” en match men det brukar dock märkas rätt tydligt. Det är inte heller bara inom baseball det har förekommit utan även i andra sporter en av de sporter som drabbats mest genom åren är boxning. Men åter till själva fenomenet betting, det stora genomslaget för detta sätt att spela om pengar kom 1931 då hasardspel blev tillåtet i staten Nevada i USA. Sedan dess har det bara blivit mer populärt och det är idag inte många som inte vet vad det är eller har provat själva någon gång.

Idag är betting en social grej, ett sätt att umgås, man tittar på de matcher som man satsat pengar på tillsammans och gör det till en helkväll eller heldag.