Historik

Att slå vad om sport är inget nytt fenomen, historien om betting är lång och typen av spelande har funnits i över hundra år. Det vi vet är att redan i Romarriket och Antika Grekland fanns människor av både högre och lägre rang, som slog vad om olika ting. Det var ett sätt att både hålla sig roade men också för att vinna pengar. När de Olympiska Spelen startade fanns också en betting med under ytan. Många år senare kom en mer organiserad form av betting och spel på sport.

Bettingproffs historia

Den absolut första vadslagningen om ett utfall på sport som handlat om pengar tror man ägde rum så tidigt som år 1858 och då i USA. Det var två män som satt och tittade på en match mellan Brooklyn Eckfords och New York Mutuals. De slog vad om en spelare skulle göra homerun eller inte, det var alltså en baseballmatch. Om spelaren skulle lyckas med en homerun under matchen så skulle han själv få lite av pengarna, alltså var det en så kallad uppgjord match.

Själva fenomenet betting, hade sitt stora genomslag år 1931 då hasardspel blev tillåtet i staten Nevada i USA. I Nevada ligger ju den bekanta staden Las Vegas, som länge varit bettingen och casinots världsmetropol. Sedan 1931 har det bara blivit mer populärt och det är idag många som har provat själva någon gång.

Fusk med odds

År 1865 hände samma sak igen som baseball matchen år 1858 och då sa folk att matchen var ”uppgjord” eller ”fixad”. Detta eftersom att både publiken som satsade och spelarna var med på det. Detta upptäcktes naturligtvis och den man som då var ordförande för American League förbjöd därefter vadslagning, odds och betting på alla de arenor han ägde.

Det är inte helt ovanligt att folk försöker ”fixa” en match men det brukar dock visa sig rätt tydligt. Det är inte heller bara inom baseball, det har även förekommit i andra sporter och en av de idrotter som drabbats mest genom åren är boxning.

Bettings moderna historia

Idag är betting en social grej, ett sätt att umgås, man tittar på de matcher som man satsat pengar på tillsammans och gör det till en helkväll eller heldag. Det har blivit ännu mer påtagligt sedan man lanserade online odds och chansen att spela på sport på internet. Där får man även chansen till live betting och en bättre upplevelse. Sedan slutet på 1990-talet fram till idag så ökar antalet bettingsajter på nätet. Så bettingens moderna historia måste var den era som vi nu är inne i, online betting.